Artikel: Men du, Guds menneske!!!

”Men du, Guds menneske! Fly alt dette og jag efter retfærdighed, gudsfrygt, troskab, kærlighed, udholdenhed, sagtmodighed; strid troens gode strid, grib det evige liv, som du er kaldet til og har bekendt dig til med den gode bekendelse i mange vidners nærværelse.” 1 Tim. 6,11-12

Her er en klar tilrettevisning fra Paulus om hvilket sindelag – indstilling – vi må have i vandringen med Jesus. Han gør det klart fra starten af hvem det er han skriver til. ”Men du,..” skriver han – det er altså meningen at vi skal tage det personligt og ikke tænke på nogen i vores omgangskreds – nej, det er dig dette budskab er til. Han fortsætter med ”..Guds menneske!..” du tilhører altså ikke længere dig selv, du er en andens ejendom – du tilhører Gud selv.
”I er jo købt og prisen betalt; ær derfor Gud i jeres legeme!” 1 Kor. 6,20

Der er altså allerede her fra starten ingen tvivl om hvem denne tilrettevisning er til – den er til dig og mig som har givet vores liv til Jesus og ikke en ”moralprædiken” til denne verdens mennesker.

Når dette nu er slået fast, hvad er det så Paulus vil os? Han skriver: ”..fly alt dette..”, som en henvisning til det emne, den problemstilling, han lige har behandlet i brevet. Her skrev han om ”..de, som gerne vil være rige, falder i fristelser og snarer og mange uforstandige og skadelige begæringer, som styrter mennesker i undergang og fortabelse; thi kærlighed til penge er en rod til alt ondt;..” og ”..har sat sandheden til, når de mener, at gudsfrygt er en kilde til vinding. Ja, gudsfrygt er en kilde til stor vinding – sammen med nøjsomhed… …når vi har føde og klæder skal vi lade os nøje med det.”.


Det er til alt dette, til denne indstilling til gudslivet at Paulus skriver ”..fly alt dette..”. det drejer sig ikke om at være rig eller fattig. Det skal ikke være det vi er optaget af om vi er i mangel eller om vi har overskud. Nej, du skal omvende dig og løbe i en helt anden retning. 

Du skal jage efter ”..retfærdighed, gudsfrygt, troskab, kærlighed, udholdenhed, sagtmodighed;..”, nej, holdt, stop nu lige en gang!! Er det ikke lovforkyndelse og selvfrelse?
Nej, det er det ikke! Her beskriver Paulus i hvilken retning dit og mit hjertes higen, tragten og længsel som ”..Guds mennesker..” skal være. Der skulle være et vacuum, et sug, i vort indre menneske efter alt hvad der hører himlen til – ikke efter hvad der hører jorden og denne verden til ”Tragt efter det, som er oventil, ikke efter det, som hører jorden til. I er jo døde, og jeres liv er skjult med Kristus i Gud.” Kol. 3,2-3

Dette står i dyb kontrast til ”..de, som gerne vil være rige,..”, meget rige og mener at dette er Guds velsignelse over deres liv og et resultat af et helligt liv. Til disse personer har Paulus (Guds Ord) to vigtige budskaber. Det første har vi behandlet – ”Men du, Guds menneske! Fly alt dette..”. Det andet er jeg ikke sikker på hvordan nutidens rige kristne ville tage imod hvis Guds tjenere praktiserede dette i dag – ”Byd dem, der er rige i den nuværende verden, ikke at være hovmodige, eller sætte deres håb til den usikre rigdom, men til Gud,… …byd dem at øve godgørenhed, være rige på gode gerninger, gerne give og dele med andre..” 1 Tim. 6,17-18

Læg mærke til at der står BYD DEM!!! Her er altså ikke tale svage opfordringer, snarere en befaling. Men hvorfor farer så hårdt frem? Spørger du måske. Personligt tror jeg at det er fordi Paulus har deres evige frelse for øje. 
Paulus søger at rive dem ud af ilden (Judas brev 23) og bevare dem for unødige fristelser.

Men, siger du, kan det ikke være Guds vilje at velsigne mig materielt for at jeg kan give det videre – jo, det tror jeg – men hvis du er blevet rig på den bekostning er det fordi du har ”glemt” at give det videre og i stedet taget til dig selv. Her er Apostlen Jakobs budskab klart ”Og nu, I rige! Klag og græd over den elendighed som venter jer. Jeres rigdom er rådnet op,.. …er fortæret af rust, og den rust skal være et vidne imod jer og æde jeres kød som ild; I har samlet jer skatte i de sidste tider. Se, den løn, I har forholdt arbejderne, der høstede jeres marker, den råber højt, og høstfolkenes skrig er nået frem til Herren Zebaot øren. I har levet højt og nydt livet på jorden; I har af hjertens lyst gjort jer til gode på ’slagtedagen’.” Jak. 5,1-5


Så kære bror og søster, lad os fly alt dette, denne verden ting og dens ånd, og i stedet rette vores opmærksomhed et helt andet sted hen – nemlig på Jesus. Lad os i stedet stride troens gode strid og gribe det evige liv. Gud velsigne dig min kære ven.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar