Artikel: Tanker om Guds fulde rustning

”I øvrigt, hent kraft fra Herren og hans vældige styrke! Ifør jer Guds fulde rustning, så I kan holde stand mod Djævelens snigløb. Thi den kamp, vi skal kæmpe, er ikke mod kød og blod, men mod magterne og myndighederne, mod verdensherskerne i dette mørke, mod ondskabens åndemagter i himmelrummet. Tag derfor Guds fulde rustning på, for at I må kunne stå imod på den onde dag og holde stand efter at have besejret alt. Så stå da med sandheden spændt som bælte om jeres lænder, og iførte »retfærdigheden som brynje«, tag som sko på jeres fødder villighed til at forkynde fredens evangelium, løft i al jeres færd troens skjold, hvormed I kan slukke alle den Ondes gloende pile, tag imod »frelsens hjelm« og Åndens sværd, som er Guds ord. Gør dette til enhver tid under stadig påkaldelse og bøn, idet I altid beder i Ånden, og vær årvågne dertil med stadig udholdenhed og bøn for alle de hellige.” Ef. 6,10-18

v.10 –13 Det første som Paulus her skriver er at kraften skal være fra Herren og ikke fra os selv. Jeg er overbevist om at han her henviser til dåben i Helligånden. Han skriver til en menighed fuld af Åndsdøbte brødre og søstre.
Uden Helligåndens kraft er det ikke muligt at modstå Satan og de onde ånders snedige angreb. Hverken i menigheden, familien eller i det personlige liv. Derfor er det nødvendigt at du og jeg er fyldt med Ånden og har den fulde rustning på, for at kunne stå imod på den onde dag.
Helligånden er både en del af din udrustning og generalen der underviser i brugen af rustningen. Du og jeg må lade os fylde af og vandre sammen med Helligånden og lade ham uddanne os i brugen af rustningen samt de stridsvåben vi er blevet os givet (2 Kor. 10,3-5).


v.14 Sandhedens bælte: Bæltet har den funktion at det holder hele rustningen sammen. Til Thessalonikerne skriver Paulus at de er udvalgt ”…til frelse ved Åndens helligelse og tro på Sandheden.” (2.Thess. 2,13). Han skriver i samme brev om at tage imod kærlighed til sandheden for at blive frelst (2 Thess. 2,10). Vi må i vore hjerter have en længsel efter at Helligånden skal åbenbare sandheden (Korsets faktum og realiteter). Helligånden vil vejlede os til hele sandheden, Han vil grundfæste dig i sandheden. Sl.86,11

v.14 Retfærdigheden som brynje: Rom.5,1 Retfærdiggjort ved blodet - Jesus er vores retfærdighed. Brynjen er ikke en del af os selv (her er altså ikke tale om selvretfærdighed). Jesu Kristi retfærdighed er vores brynje, et værn imod fjendens angreb.

v.15 Villighedens sko: gl. oversættelser  – ”Stå med Fødderne ombundne med Kampberedthed fra Fredens Evangelium” (gl. dansk)

”Og ombundet på føttene med den ferdighet til kamp som fredens evangelium gir” (Norsk)
”ombundne med den forberedelse som kommer fra fredens evangelium.” KJV

Der er altså her ikke tale om menneskelig ivrighed, kraft, veltalenhed og dygtighed. Men her er der tale om den frimodighed, færdighed, kampberedthed og villighed som gives ved Helligånden når vi har fødderne solidt plantet på evangeliets grundvold.

v.16 Troens skjold: Det første Paulus her gør opmærksom på er at det er at det er os den enkelte der må løfte skjoldet – dvs. aktivt at sætte troen ind imod Satans gloende pile.

Led ikke efter noget hos dig selv til at besvare/modbevise fjendens anklager, men vis ham direkte hen til Kristi værk på korset. Han er din retfærdighed, du finder den ikke hos dig selv, alt hvad du har, det har du i Ham.

ET ROMERSK SKJOLD VAR DÆKKET MED LÆDER. Skjoldene blev lagt i vand før kamp så det kunne slukke fjendens brændende pile. Vand er et billede på Helligånden og Guds Ord. VI SKAL SOM SKJOLDET VÆRE GENNEMVÆDET, fyldt af Helligånden (Ef. 5,18ff).

PILE: Anklager, mindreværd, selvmedlidenhed, mistroiskhed, bekymringer, bagtalelse, vantro, fristelser, falsk lære, partisind og alt hvad der nedbryder Helligåndens værk i menigheden og den enkelte troende.

v.17 Frelsens hjelm: Her tænkes der ikke på frelsen fra fortabelse, men om den hjelm som også er nævnt 1. Thess. 5,8-9, her tales om at være iført ”…frelseshåbet som en hjelm!”

Frelseshåbet er håbet om bortrykkelsen, vi skal ikke igennem trængselen men bortrykkes og være sammen med Herren i skyen. Dette er godt håb som (Et levende håb) som bevarer os på vejen (1 Joh. 3,3) og beskytter mod fjendens angreb når han sender modløshed og modstand på vor vej. Du må tage imod det og lade frelseshåbet fylde dine tanker.

v.17 Åndens sværd: Sværdet er både til angreb og forsvar. Det er vigtigt at holde fast ved at det er Åndens sværd. Vi må være fyldt af Guds Ord så Helligånden kan drage det frem i vores tanker når der er brug for at svinge sværdet (1. Pet. 4,11).

v.18 Gør dette til enhver tid: Vi må lade dig fylde af Ånden under alle livets forhold, i gode og dårlige tider, travle og knap så travle perioder.

At bede i Ånden: betyder flere ting, at bede i tunger, under Åndens ledelse og ud fra din stilling i Kristus - vor Kristusidentitet. Åndsfyldt bøn er ikke selvcentreret. Åndsfyldt bøn dyrker ikke egne interesser, men Guds riges interesser = (Guds riges fremgang i hjerterne).
At være årvågen der til: at være på udkig efter lejligheder til bøn af en hver art.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar